Featured post

Tekoäly on yhä laajenevissa määrin kaikkialla

Kuva
Vuosi on lopuillaan ja vaikka usein näinä aikoina on tapana katsoa taaksepäin, tekoälyn ja Yhteisaivot-blogin suhteen katse on suunnattu tiukasti ja tukevasti eteenpäin. Tekoälyn, älykkään oppimisen ja yleisen teknologisen kehityksen ollessa yhä suuremmissa määrin osa ihmisten elämää haluamme mekin olla tässä kehityksessä mukana.

Ideapankin toimintaperiaatteet

Yhteisaivot-blogin ideana on koulutettujen työttömien rohkaisu ideointiin ja innovointiin käyttämällä hyödyksi motivoinnin ja verkostoitumisen erinäisiä keinoja. Tässä julkaisussa käsitellään blogin prosessia ja tarkemmin sen toimintamallia sekä ideapankin rakentumista.








Esipuhe

Tässä ja seuraavissa julkaisuissa kerromme tarkemmin suunnitelmista toimintamallin rakentamiseksi Yhteisaivot -prosessiin.

Yhteisaivot -prosessi koostuu osista
o ideas (ideointi verkostoitumisen ja yhteistyön kautta)
o collection (ideoiden keruu tietopankkiin)
o selection (sisäinen valintaprosessi ideoiden jatkokäsittelyyn)
o final (lopullinen valinta sidosryhmien avulla)
o vote (ideoiden markkinointi toteuttajille)
o implementation (ideoiden tuotteistus ja myynti)

Keskeisin vaihe on ideointi, jota on kuvattu edellisessä julkaisuissa; Verkostoitumisen ja ryhmätyön merkitys tuoteideoinnissa

Seuraava vaihe prosessissa on ideoiden keruu tietopankkiin, joka on pitkälti tekninen osa prosessia.

Ideapankin toimintaperiaatteet (collection)



Ideapankin tavoitteena on koota kaikki käyttäjien ideat samaan paikkaan, josta ne ovat myös kaikkien saatavissa ja arvioitavissa. Tarkoituksenmukaisin talletuspaikka on pilvipalvelu. Ainakin alkuvaiheessa on mahdollisuus käyttää ilmaisia talletuspaikkoja. Käytännössä niiden ainoa rajoitus on talletuskapasiteetti.

Ideapankkia on mahdollisuus käyttää luonnollisesti myös muuhun tiedottamiseen. Tätä varten pankki tulee vain jakaa tarkoituksenmukaisiin ryhmiin. Kirjoittajat ovat perustaneet myös sähköpostiosoitteen, jota kautta tiedonvälitystä on myös mahdollista hoitaa: yhteisaivot@gmail.com.

Toimintamallin keskeinen periaate on läpinäkyvyys koko prosessin ajan. Tämä on myös ryhmätyöskentelyn luottamuksen avain. Tämän takia kaikilla Yhteisaivot -käyttäjillä on vapaa pääsy ideapankkiin. Myöskään mitään ideakarsintaa ei tässä vaiheessa ole tarkoitus tehdä. Tarkoituksena on, että kukin voi osallistua ideointiin oman osaamisensa, tarpeensa ja kiinnostuksensa mukaan.
Ideapankin osoite ja käyttöoikeudet ilmoitetaan kaikille kiinnostuneille Yhteisaivot -käyttäjille. Samoin sähköpostin käyttäjätunnukset.

Alkuvaiheessa kaikilla käyttäjillä on täydet käyttöoikeudet. Myöhemmin yhteisesti voidaan sopia, tuleeko joitain rajoituksia tehdä ideapankin käytön suhteen. Kirjoittajat tulevat perustamaan valmiiksi nettipaikan, johon ideoita voi tallentaa. Lisäksi perustetaan valmiiksi joitain tallennusryhmiä.

Kommentit